במאמר זה נכתוב אודות דיני אבלות על אמא בשנה הראשונה. בעמותת אור רשב”י אנו נותנים שירותי דת שונים כגון תפילות במניין ואמירת קדיש במניין לעילוי נשמת הנפטר/ת, מידע חינם למשפחת הנפטר/ת על הלכות ומנהגי האבלות, חלוקת מעשר כספים לעניים ועוד.
דיני אבלות על אמא בשנה הראשונה
פטירה של הורים היא שונה מאשר שאר קרובי המשפחה. מעבר לפן הרגשי של פטירה של אמא שיש לה משמעות גבוהה יותר עבור הבן, גם ההלכות שונות. בפטירה של קרובי משפחה עיקר דיני האבלות חלים עד ליום השלושים מהפטירה ואילו אצל הורים דיני האבלות נמשכים עד לסיום שנה מהפטירה, כלומר שנים עשר חודשים. גם בשנה מעוברת מונים שנים עשר חודשים מתאריך הפטירה, אלא שהעלייה לקבר נעשית באותה שנה ביום הפטירה לפי התאריך העברי, כלומר לאחר שלושה עשר חודשים.
הבנים אומרים קדיש במשך 11 חודשים ברצף מהפטירה. האשכנזים מפסיקים לגמרי לאחר 11 חודשים ואילו הספרדים מפסיקים לשבוע וממשיכים עד יום השנה של הפטירה. במשך השנה הראשונה נוהגים האבלים לא להשתתף בשמחות אפילו משפחתיות. וכמובן שלא באירועים משמחים אחרים ובמופעי בילוי. כמו כן, נוהגים האבלים לא ללבוש בגדים חדשים. ויש הנוהגים לא להרבות בתספורת ובגילוח עד תום שנת האבל הראשונה, אך יש שאינם מסתפרים ומתגלחים רק עד יום השלושים מהפטירה.
לאחר שנה מיום הפטירה עולים לקבר ועורכים טקס אזכרה קצר עם תפילות מיוחדות ומכבדים מישהו לומר כמה מילים לזכר הנפטר. לפעמים עורכים את טקס האזכרה לאחר שנה מיום הקבורה, כאשר יום הקבורה שונה מיום הפטירה, בהתאם לשאלת רב.

מנהגי אבלות בשנה הראשונה
עד כה דיברנו על מנהגי אבלות בשנה הראשונה מהפטירה. אולם לא בכל הימים דיני האבלות שווים. דיני האבל מחולקים לשלבים. השלב החמור ביותר מצד דיני האבלות הוא בימי השבעה, לאחר מכן חלים דיני השלושים, הנוהגים כשמם, עד יום השלושים מהפטירה. ולאחר מכן נוהגים דיני השנה הראשונה, כאשר מכאן והלאה לא יהיו על האבלים דינים מיוחדים אלא ביום הפטירה לפי התאריך העברי בלבד.
בדרך כלל חישוב תאריך הפטירה ליום השנה הוא פשוט – לפי התאריך העברי שחל ביום הפטירה. אולם לעתים הנושא מורכב יותר, למשל כאשר ישנה שנה מעוברת ויום הפטירה חל באדר ב’, יש לשאול שאלת רב מתי לנהוג את יום הפטירה בשנה רגילה. כמו כן כאשר הפטירה הייתה בחודש שלעיתים מורכב מ-30 יום ולעיתים מ-31. בכל אלו כאמור, יש לשאול רב מוסמך וירא שמים.
ככלל, חשוב לדעת שישנם מנהגי אבלות בשנה הראשונה השונים בין אשכנזים לספרדים. אחד מהם הוא מה שהזכרנו לעיל בעניין אמירת הקדיש בשנה הראשונה. כאשר את מזמינים אצלנו שירות של אמירת קדיש בתשלום אנו אומרים את הקדיש לפי מנהגי המוצא שלכם, שכן אנו נחשבים לשליחים שלכם. עמותת אור הרשבי פועלת רבות ונצורות בענייני דת, בין היתר באספקת שירותים של אמירת קדיש ולימוד משניות לעילוי נשמת המנוח.

אבלות על אמא
ההכנסות מהפעילות שלנו מופנות למשפחות נצרכות ולתלמידי חכמים וכן לשאר פעילויות העמותה. אם אתם רוצים להרחיב עוד על הלכות האבלות על אמא, אתם מוזמנים לפנות אלינו ללא התחייבות. אם אתם נמצאים בשנת אבל וקשה לכם להתפלל במניין במשך השנה הראשונה, אנחנו כאן כדי לעזור לכם.
הלכות האבלות השונות באות לבטא ולהוציא את הרגשות הנלוות בדרך כלל לפטירה של קרוב משפחה ובפרט אם מדובר באבא או אמא. מצד שני דיני ומנהגי האבלות מסייעים בידי האבל לחזור לשגרה בהדרגה ובאופן מבוקר. בספרים הקדושים מבטאים את הדבר במשפט קצר: “שלושה ימים (הראשונים) לבכי, (עד יום ה)שבעה להספד, ו(עד יום ה)שלושים לאיסור תספורת וקיצוץ ציפורניים”.
לפיכך בימי השבעה הראשונים מהפטירה יושבים האבלים בבית, ואז באים החברים והמכרים לנחם את האבלים ולהראות השתתפות בצער. בימי השלושים הראשונים לא יושבים שבעה אך ישנם הגבלות של תספורת וגילוח השיער וכן גזירת ציפורניים. לאחר מכן עד שנה לפטירת אב או אם ישנם מגבלות שונות שנוהגים בהם האבלים, כגון קניית ולבישת בגדים חדשים ועוד עד שמסתיימת שנת האבלות על אמא או אבא. להרחבה נוספת בעניין דיני אבלות על אמא בשנה הראשונה וליצירת קשר עם עמותת אור הרשב”י צרו עמנו קשר בלינק המצ”ב.
