מדיני אבלות על בן זוג: אישה שבעלה נפטר או להיפך צריכים להיות באבלות זה על זה. אבל אין איסור של שמחה על בן הזוג למשך י"ב חודשים, כי אבלות של 12 חודשים היא רק באבלות על ההורים. בשאר אבלות כגון על בן זוג, על אח, על אחות, על בן או על בת לא עלינו, האיסור על שמחה היא רק 30 יום.
דיני אבלות על בן זוג
וכפי שנפסק בשולחן ערוך יורה דעה הלכות אבלות סימן שצא סעיף ב: "על כל מתים נכנס לבית המשתה לאחר שלושים יום. על אביו ועל אמו לאחר יב חודש". ולכן לאחר שחולפים שלושים יום מפטירת בן הזוג תמו ימי האבלות ומותר לאבל כלומר לבן הזוג להשתתף בשמחות. למרות זאת, מומלץ בכל עת ובפרט בשנה הראשונה לתרום לצדקה לעילוי נשמת המנוח (ניתן לתרום ממעשר כספים).
תרומה לעילוי נשמת המנוח גורמת לו לנחת רוח בעולם הבא. זה יכול להיות תרומה ללומדי תורה שממיתים עצמם באוהל התורה יומם ולילה או תרומה לגמ"ח. אצלנו בעמותת אור הרשב"י אפשר לקיים מצוות צדקה בהידור הן לגמילות חסדים והן ללומדי תורה. התרומה שלכם מועברת ישירות ובמלואה לתלמידי חכמים שיושבים בכולל שלנו והוגים בתורה עד השעות הקטנות של הלילה. רובם הם בעלי משפחות ברוכות ילדים וכל תמיכה בהם היא לשם שמים ותועיל מאוד לעילוי נשמת המנוח.
כמו כן, אם אין לבן הזוג ילדים שיכולים לומר אחריו קדיש מומלץ מאוד לשכור תלמידי חכמים שיאמרו קדיש במשך השנה הראשונה. אפשר להזמין אצלנו אמירת קדיש בתשלום על ידי תלמידי חכמים ויראי שמים.

זמן אבלות בעל על אישה
אז לגבי השאלה לגבי זמן אבלות בעל על אישה, ענינו לעיל, שהחיוב של הבעל להיות אבל על אשתו הוא רק שלושים יום ולא שנה. ולגבי אמירת קדיש, אין הבעל אומר קדיש על אשתו אלא אם כן אין לה בנים או שאינם יכולים לומר קדיש, או אז יכול הוא לומר קדיש על אשתו. במקביל כאמור ניתן לשכור תלמיד חכם שיאמר קבוע קדיש על אשתו בלא לפספס אפילו יום, עד תשלום שנה מהפטירה.
לאחר שלושים יום מפטירת אשתו מותר לבעל לשמוע מוזיקה ולשיר שירים שמחים. כמו כן, מותר לבעל לנסוע לחופשה או לימי גיבוש וכן להשתתף בשמחות לאחר שלושים יום מהפטירה. ומותר לו ללבוש בגדים חדשים ולהסתפר לאחר 30 יום.
אז כאמור, זמן אבלות בעל על אישה הוא 30 יום ולא יותר. ועתה נשאלת שאלה נוספת. מתי מותר לבעל להתחתן שוב. כמה זמן אחרי הפטירה? התשובה היא שמותר לו להתחתן לאחר שחולפים 3 רגלים מיום הפטירה. (זה באופן כללי, אך יש להתייעץ עם רב למקרה הספציפי).

דיני אבלות בעל על אשתו
כעת נרחיב מעט על דיני אבלות בעל על אשתו באופן כללי: אבלות היא חיוב הלכתי החל על כל מי שנפטר לו אחד משבעה קרובים. בין שבעת הקרובים נמנים גם בעל ואישה שנפטר בן הזוג שלהם. בתחילה יושבים קרובי המת שבינם גם הבעל או האישה, שבעה ימים בביתם על כיסאות נמוכים ועם כל ההלכות של האבלות. ימי השבעה נמנים מעת קבורת המת עד שבעה ימים לאחר מכן.
ואילו עד הקבורה אין עדיין את החיוב של 'לשבת שבעה' אלא שבן הזוג הוא בגדר 'אונן'. גם ימי השבעה מחולקים בתוכם בין 3 הימים הראשונים שנקראים 'ימי בכי' לבין שאר ימי השבעה. לאחר מכן, עד חודש מהפטירה, חלים ימי השלושים. מנהגי האבלות מקבלים ביטוי הן בספרי ההלכה והן בספרי הקבלה והמסורת.
בין הלכות האבלות ישנם גם מצוות שחיובם מן התורה. עצם האבלות היא מצווה מן התורה. כפי שנלמד מהאמור בפרשת שמיני, על ידי אהרון הכהן לאחר שנפטרו על פניו שני בניו נדב ואביהוא. בפסוק מובא שאהרון אמר למשה רבינו: "ואכלתי חטאת היום, הייטב בעיני ה'"? כלומר, הוא התכוון לומר שמכיוון שהוא באבל על שני בניו, אין הוא יכול לאכול מהחטאת. מכאן כאמור לומדים את מצוות האבלות. עד כאן מעט מדיני אבלות על בן זוג. להרחבה נוספת אודות דיני אבלות בעל על אשתו אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר.
