איזה איסורים חלים על אבלים? מהם דיני אבלות הורים? התקופה הראשונה היא מבלבלת. ננסה לעשות לכם קצת סדר. בשנת האבל הראשונה ישנם איסורים שהאבל אסור בהם. שנת האבל היא 12 החודשים הראשונים שלאחר הפטירה. אחד החיובים החלים על האבל היא אמירת קדיש במניין 3 פעמים ביום בתפילה במניין, לעילוי נשמת הנפטר.
אם אתם בעצמכם לא יכולים לומר קדיש במניין 3 פעמים ביום, תוכלו להזמין אצלנו אמירת קדיש בתשלום, ניתן לתרום ממעשר כספים. דיני האבלות מתחלקים לכמה חלקים. יש את הדינים השייכים לימי השבעה הראשונים, יש את הדינים השייכים עד ליום השלושים לפטירה ויש את הדינים השייכים לשנת האבל הראשונה. בגדול, לאבל אסור להשתתף בסעודות מרעים, במסיבות ובשמחות בשנת האבל הראשונה, כמו כן, אסור לו לשמוע מוזיקה.
דיני אבלות הורים
בשנת האבל הראשונה אסור האבל בחידוש בגדים. ולגבי השתתפות בסעודות מצווה, כגון בר מצווה, חתונה, ברית מילה או פדיון הבן, יש לשאול רב באיזה אופן הדבר מותר. ודגש כי איסורי האבל במשך השנה הראשונה חלה רק על מי שאבל על הוריו – אבא או אמא ולא על שאר קרובי משפחה. על שאר קרובי משפחה כגון על אח או אחות, דיני האבלות נוהגים 30 יום בלבד.
כאמור, יש מצווה לומר קדיש במשך השנה הראשונה לפטירת ההורים. אמירת הקדיש מתחילה מעת הפטירה, אך לגבי הפסקת אמירת הקדיש יש חילוקי מנהגים. אצל האשכנזים אומרים עד 12 חודשים. אצל הספרדים נוהגים לומר קדיש במשך 12 חודשים, אך לאחר 11 חודשים עושים הפסקה של שבוע ולאחר מכן ממשיכים.
הלכות אבלות על אמא
אין ספק כי פטירה של אדם קרוב ובמיוחד כאשר מדובר באחד ההורים, זה מקרה מצער וכואב. והיהדות נותנת מענה גם לימים כואבים ומצערים אלה. הלכות אבלות על אמא ועל אבא צועדים עם האבל יד ביד בכדי לתת לאבל ביטוי מחד, ומאידך להשכיח בהדרגה את צער הפטירה. המטרה של הלכות האבל היא קודם כל לתת כבוד לנפטר/ת.
הן גם גורמות לאבל לעצור מהשגרה היומיומית ולהתייחד עם זכר הנפטר/ת. וכן שיהיה לו את הזמן והכלים הנכונים להתגבר על הצער של האובדן. המשפחה והידידים הבאים לבקר נותנים לאבל את התמיכה המשפחתית ואת הגב להתגברות על הצער בקצב הנדרש לו. לכן בעת השבעה, כלומר בשבוע הראשון לפטירה מתכנסים בני המשפחה בבית אחד למשך שבעה ימים, בכדי לקבל ניחומים ובכדי לקיים כראוי הלכות אבלות על אמא.
תפילה על קברי הורים
את טקס האזכרה של הוריכם אתם יכולים לנהל בעצמכם או באמצעות רב. תפילה על קברי הורים: כשעולים לקבר נוהגים לומר פרקי תהילים המתחילים באותיות שמו של הנפטר וכן פרקי תהילים המתחילים באותיות נ’ ש’ מ’ ה’. אם לא ביקרתם 30 יום בבית העלמין אמרו את התפילה הבאה:
“אתה גיבור לעולם ה’, מחיה מתים אתה רב להושיע, מכלכל חיים בחסד, מחיה מתים ברחמים, סומך נופלים ורופא חולים ומתיר אסורים ומקיים אמונתו לישני עפר, מי כמוך בעל גבורות ומי דומה לך, מלך ממית ומחיה ומצמיח ישועה ונאמן אתה להחיות מתים, ברוך אתה ה’ אלוקינו מלך העולם, אשר יצר אתכם בדין וזן אתכם וכלכל אתכם בדין והמית אתכם בדין ויודע מספר כולכם והוא עתיד להחיותכם ולקיים אתכם בדין, ברוך אתה ה’ מחיה המתים”. עד כאן תפילה על קברי הורים, אם לא ביקרתם 30 יום בבית העלמין.
תפילת אזכרה לאבא
תפילת אזכרה לאבא – כשתגיעו לקבר שימו את יד שמאל על הקבר ואמרו: “ונחך ה’ תמיד והשביע בצחצחות נפשך ועצמותיך יחליץ והיית כגן רווה וכמוצא מים אשר לא יכזבו מימיו. ובנו ממך חרבות עולם מוסדי דור ודור תקומם וקורא לך גודר פרץ משובב נתיבות לשבת. תשכב בשלום ותישן בשלום עד בוא מנחם משמיע שלום”.
ולאחר מכן אמרו את 7 מזמורי התהלים הבאים: פרק לג (רננו צדיקים בה’ לישרים נאוה תהילה וכו’), פרק טז (מכתם לדוד שמרני קל כי חסיתי בך וכו’), פרק יז (תפילה לדוד שמעה ה’ צדק הקשיבה רינתי, האזינה תפילתי בלא שפתי מרמה וכו’), פרק עב (לשלמה אלוקים משפטיך למלך תן וצדקתך לבן מלך וכו’), פרק צא (יושב בסתר עליון בצל שדי יתלונן וכו’), פרק קד (ברכי נפשי את ה’, ה’ אלוקי גדלת מאוד, הוד והדר לבשת וכו’) ופרק קל (שיר המעלות ממעמקים קראתיך ה’ וכו’). לאחר תפילת אזכרה לאבא מומלץ לתרום לצדקה. עד כאן הבאנו קיצור של דיני אבלות הורים. אגב, ניתן לתרום דרכנו למשפחות נזקקות, ללא דמי תיווך. 100% מהכסף מועבר למשפחות.